Rusta och Matcha 2 (ROM2)

ROM2 – Få stöttning av Jobfind genom Rusta och matcha

Är du i behov av individanpassat stöd för att ta dig in på arbetsmarknaden? Då kan vi på Jobfind hjälpa dig. Ansök om att få delta i vårt program Rusta och matcha. Då ger vi dig individuell coaching och vägledning för att du ska hitta rätt jobb, praktik eller utbildning.

Målet med insatsen Rusta och Matcha är att du som deltar skall med våra coachers stöd lyckas komma ut i arbete eller utbildning snarast. Du kan enkelt få reda på om du har rätt till insatsen Rusta och Matcha genom att kontakta Arbetsförmedlingen – har du rätt till tjänsten så väljer du det Jobfind kontor som passar dig bäst sedan kontaktar vi dig för att boka ett första möte.

På Jobfind ger vi dig rätt förutsättningar och stöd att hitta ett arbete, bredda ditt kontaktnät och se över dina möjligheter till vidareutbildning. Hos oss får du individuellt stöd med ansökningshandlingar, kontakter med arbetsgivare, studie-och yrkesvägledning, studiebesök och korta utbildningsinsatser samt workshops. Våra team har en bred och gedigen kunskap om den lokala arbets- och utbildningsmarknaden och samverkar även med våra kollegor nationellt för att stödja dig i ditt nästa steg i livet.

Vad är Rusta och matcha 2?

Rusta och Matcha är en insats för dig som är inskriven hos Arbetsförmedlingen och som bedöms vara i behov av ett individuellt anpassat stöd i ditt jobb- eller studiesökande.

Rusta och matcha kallas ofta för ROM2, vilket är en förkortning för Rusta och matcha 2. Det är helt enkelt två olika namn för en och samma sak.

ROM2 är en tjänst som tillhandahålls av Arbetsförmedlingen. Du kan ta del av tjänsten genom olika leverantörer och du får själv välja vilken leverantör du vill få hjälp av. Vi på Jobfind är en av de leverantörer som har ett avtal med Arbetsförmedlingen.

Det ROM2 framförallt har som syfte är att ge dig ett individanpassat stöd och rätt verktyg för att hitta ett jobb, få hjälp att hitta en praktik, provanställning eller utbildning som ska leda till ett hållbart jobb – hit räknas även vidareutbildningar. Med hjälp av coaching och stöttning så får du all den hjälp du behöver.

Så här fungerar Rusta och matcha

Tjänsten Rusta och Matcha ger dig rätt verktyg att komma in på arbetsmarknaden eller en utbildning som kan leda till jobb. Du får helt enkelt den individuella stöttning du behöver.

Tjänsten är till för både nya arbetssökare och långtidsarbetslösa. Alla som anses vara i behov av extra hjälp kan ansöka om att få ta del av tjänsten och bli godkända. Du ansöker hos Arbetsförmedlingen och väljer sedan det Jobfind-kontor du vill få kontakt med.

Under sex månaders tid får du sedan den stöttning du behöver. Du kan bland annat få följande hjälp:

 • Studie- och yrkesvägledning av en erfaren handledare
 • Få hjälp att skriva ett CV och personligt brev
 • Få hjälp att skriva ansökningshandlingar
 • Kartläggning av dina styrkor
 • Kartläggning av dina kunskaper och erfarenheter
 • Träna på intervjutekniker och presentationstekniker
 • Ta del av din handledares kontaktnät
 • Delta i studiebesök, workshops och nätverkande
 • Motiverande samtal och coaching

Arbetsförmedlingens tjänst heter Rusta och Matcha och det är precis det vi hjälper dig med. Vi rustar dig inför arbetsmarknaden och matchar dig med potentiella jobb. Välkommen att kontakta oss för mer information!

Vad behövs för att jag ska få delta i ROM2?

ROM2 är till för dig som kan arbeta men som behöver hjälp att ta dig in på arbetsmarknaden. Det är här vi på Jobfind kommer in. Våra erfarna handledare hjälper dig att hitta en hållbar sysselsättning som passar just dig.

För att få delta i Rusta och Matcha måste du uppfylla följande krav:

 • Du måste vara inskriven som jobbsökande hos Arbetsförmedlingen
 • Du måste få godkänt av Arbetsförmedlingen
 • Välja vilken leverantör du vill få hjälp av

Till att börja med deltar du i tjänsten under sex månader och sedan sker en utvärdering med Arbetsförmedlingen. Därefter kan du vid behov få delta i ytterligare sex månader, alltså totalt tolv månader.

Om du är ny i Sverige och inte talar svenska, då kan du få stöd på ditt eget språk. Du kan även studera på SFI medan du deltar i ROM2. Du kan delta även om du saknar grundskole- eller gymnasieutbildning.

Därför ska du välja Jobfind Sverige

Det finns mängder med leverantörer som erbjuder ROM2, så varför ska du välja oss på Jobfind? Varför inte fråga någon av alla de människor som har fått ett bra jobb eller kommit in på en utbildning med vår hjälp? Vårt mål är nämligen att alla ska uppnå sina mål och vi har väglett över en miljon människor världen över på resan till ett jobb.

Hos oss får du ett individanpassat stöd för att optimera och öka dina chanser att få det jobb du vill ha. Vi hjälper dig genom studie- och yrkesvägledning, anställningsinsatser, integrationsinsatser och utbildning.

Våra handledare har lång erfarenhet och gedigen kunskap av den lokala arbets- och utbildningsmarknaden. De har även ett brett nätverk och nyttiga företagskontakter i många branscher som du kan dra nytta av. Vi hjälper dig att ta nästa steg i livet!

Vanliga frågor och svar om Rusta och Matcha

Funderar du på att välja oss som leverantör av Rusta och matcha eller vill veta mer om vad tjänsten innebär? Här kommer de vanligaste frågorna våra kunder har och våra svar på dem. Om du inte hittar svaret på din fråga, då är du varmt välkommen att kontakta oss!

Varför ska jag delta i Rusta och matcha?

Hos oss på Jobfind kan du få individuellt anpassat stöd när du letar efter ett jobb eller rätt utbildning. Med hjälp av vår coaching kan du överkomma dina hinder och ta dig ut på arbetsmarknaden. Det är helt enkelt en mycket bra möjlighet för dig som vill öka dina chanser att lyckas. Att hitta ett nytt jobb kan ibland kännas som att bestiga Mount Everest. Det känns högt, omöjligt och så krångligt att du inte ens vet hur du ska börja planera. Därför får du hjälp av oss för att rusta upp dig och på ett smidigt sätt ta dig ut på arbetsmarknaden.

Hur blir jag antagen?

För att få jobbcoaching av oss på Jobfind måste du ansöka om ett godkännande hos Arbetsförmedlingen. Om de anser att du kan dra nytta av ROM 2, då kan du be om att få delta i tjänsten hos Jobfind. Kom ihåg att du måste motivera hur tjänsten ska kunna hjälpa dig. Välj ditt närmaste Jobfind-kontor så kontaktar vi dig för ett möte.

Får jag något ekonomiskt stöd om jag går Rusta och matcha?

Ja, det du får är aktivitetsstöd från Försäkringskassan och kravet är att du följer den plan som Arbetsförmedlingen har satt upp.

Är jag garanterat ett jobb eller en utbildning efter Rusta och Matcha?

Vi kommer att göra vårt bästa för att ge dig optimala förutsättningar för att du ska få ett jobb eller komma in på en utbildning. Vi kan dock inte garantera ett visst resultat. Efter sex månader på ROM 2 så sker en utvärdering med Arbetsförmedlingen och vid behov kan du få gå ytterligare sex månader på programmet. Tillsammans med din handledare skapar du bäst förutsättningar för att lyckas!

Vad händer när jag börjar på Jobfind?

För att börja på Jobfind så meddelar du Arbetsförmedlingen i din ansökan att du vill välja oss som leverantör. När du kommer till oss på Jobfind får du en personlig kontaktperson som sedan är din handledare under hela processen. När du och din handledare lär känna varandra blir det enklare att ta fram en plan som optimerar dina chanser att lyckas på arbetsmarknaden. Du och din handledare kommer att ha regelbunden kontakt, lägga upp en plan och sedan ha uppföljningar för att se hur det går för dig.

Varför startades Rusta och Matcha?

Arbetsförmedlingen hade tidigare tjänsten Stöd och matchning, men den har nu ersattas av tjänsten Rusta och matcha 2 (ROM2). Den nya tjänstens största fokus ligger på att matcha och därför får vi leverantörer arbeta extra hårt för att skräddarsy vår coachning och våra aktiviteter för att du som arbetssökande ska få bästa möjliga chans att matcha med ett jobb. Tjänsten ROM2 är en reform från Arbetsförmedlingen som lanserades under 2020 och 2021. Eftersom vi i Sverige har lagen om valfrihetssystem (LOV), så har du som arbetssökande rätt att välja leverantör av tjänsten.

Hur väljer jag bäst leverantör av Rusta och matcha?

Det är viktigt att du väljer rätt leverantör av Arbetsförmedlingens tjänst ROM2. Vi på Jobfind är en av alla leverantörer. För att du verkligen ska känna att du hamnar rätt, och förhoppningsvis hos oss, rekommenderar vi dig att göra en jämförelse. Kika runt hos olika leverantörer för att se vad de kan erbjuda dig som arbetssökande. Vilka språk pratar deras handledare, vilka aktiviteter och utbildningar kan de erbjuda samt vilken coaching kan du få? Om du vill veta vad vi på Jobfind kan erbjuda dig, läs mer under rubriken ”Så här fungerar Rusta och matcha”. Givetvis kan du byta till oss om du är inte är nöjd med din nuvarande leverantör.

För arbetsgivare

Söker ditt företag personal?