Anställningsstöd - nystartsjobb och lönebidrag

Anställningsstöd – Ett sätt att anställa ny personal trots en snäv budget

Vill du utöka din personalstyrka men saknar budget till det? Då kan du anställa personal som har rätt till nystartsjobb. Genom att anställa långtidsarbetslösa personer som behöver få in en fot på arbetsmarknaden så kan du få nystartsjobb. Detta ger dig ersättning för arbetsgivaravgiften och minskar kostnaden för den person du anställer.

Det finns vissa krav att uppfylla som företagare, men så länge som du driver ett lönsamt företag utan stora skulder så kan du ha rätt till nystartsjobb.

Vad är nystartsjobb?

Nystartsjobb är till för att gynna såväl arbetsgivare som anställda. Syftet är nämligen att stimulera arbetsgivare att anställda personer som behöver komma in på arbetsmarknaden efter att ha stått utan jobb under en lång tid.

Du kan använda ett nystartsjobb för att anställa personal med hjälp av ekonomiskt stöd. Då får du mindre utgifter i ditt företag samtidigt som du får den personal ditt företag behöver. På så sätt får du in värdefull kompetens och kan expandera din affärsverksamhet.

Du får ett bidrag för att kunna anställa personal som behöver komma in på arbetsmarknaden. För att en arbetstagare ska ha rätt till ett nystartsjobb så måste följande krav uppfyllas:

  • Minst 25 år gammal
  • Inskriven på Arbetsförmedlingen
  • Arbetslös under minst 12 av de senaste 15 månaderna

eller

  • Minst 20 år gammal
  • Inskriven på Arbetsförmedlingen
  • Arbetslös under minst 6 av de senaste 9 månaderna

Den arbetslöse har rätt till ett nystartsjobb även om hen har deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller om hen har mottagit sjukpenning, försörjningsstöd eller liknande. Den arbetslöse har även rätt till ett nystartsjobb om hen är en arbetslös nyanländ.

Nystartsjobb för företag
Du som företagare ansöker om nystartsjobb, antingen för en arbetstagare som du själv har hittat eller som Jobfind Sverige hjälper dig att finna. Tveka inte att höra av dig till oss för att hitta din nästa medarbetare!

Från och med den 1 april 2022 så har ersättningsnivåerna för nystartsjobb höjts, vilket gör det extra förmånligt för dig som företagare. Vilken ersättning du som företagare kan få för den anställde varierar beroende på vilka villkor som uppfylls.

Du kan få 2, 2,5 eller 3 gånger arbetsgivaravgiften. Det vanligaste är dock att du som företagare får 2 gånger arbetsgivaravgiften i ersättning. Du kan då få ersättning för två arbetsgivaravgifter för månadslöner upp till 20 000 kr vid heltidsarbete. Beslut om ersättning fattas för ett år i taget av Arbetsförmedlingen.

Nystartsjobb och dess regler
Det finns vissa regler som du måste uppfylla för att kunna ta del av ett nystartsjobb som företagare. Det finns tydlig information om alla regler på till exempel Arbetsförmedlingens hemsida, men låt oss kika på några av de allra viktigaste.

  • Du måste vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket
  • Du måste månadsvis redovisa skatt och arbetsgivaruppgifter till Skatteverket
  • Du får inte ha skatteskulder eller socialförsäkringsavgiftsskulder på över 10 000 kr
  • Den lön och de förmåner du erbjuder ska vara i enlighet med rådande kollektivavtal
  • Det får inte finnas några brister i arbetsmiljön runt den anställde
  • Lönen måste betalas ut elektroniskt under hela perioden

Det är viktigt att följa alla regler för att ha rätt till bidrag. Det är lika viktigt för dig som arbetsgivare som för dina anställda.

Nystartsjobb
Ett nystartsjobb är till för alla de människor som behöver få in en fot på arbetsmarknaden efter en längre tids frånvaro. Genom att erbjuda ett nystartsjobb får du som företagare ekonomiskt stöd samtidigt som den anställde får viktig arbetslivserfarenhet och en chans att bidra med sin kunskap.

Normalt sett kan ett nystartsjobb vara under lika lång tid som arbetstagaren har varit arbetslös. Om du är 25 år eller yngre så varar nystartsjobbet vanligtvis i tolv månader. Om du är över 26 år så kan nystartsjobbet vara i upp till fem år. Därefter kan den anställde givetvis få en vanlig anställning av företaget, men då utan speciell ersättning.

Lönen för ett nystartsjobb ska motsvara den lön arbetstagaren har rätt till enligt rådande kollektivavtal. Om företaget saknar kollektivavtal så ska lönen ändå vara likvärdig. Arbetstagaren får alltså inte mindre i lön vid ett nystartsjobb, det blir bara billigare för företaget att anställa.

Allt om anställningsstöd

Det finns flera olika sorters anställningsstöd som gynnar såväl företag som arbetslösa som behöver komma in på arbetsmarknaden. Bland arbetsstöden finns bland annat nystartsjobb, lönebidrag och olika hjälpmedel. När du anställer med anställningsstöd så kan du få ersättning för upp till 80 % av lönekostnaden. Det gör det enklare för ditt företag att anställa personal.

Du som företagare kan hitta en arbetstagare på egen hand, men du kan även vända dig till Jobfind Sverige för att hitta en potentiell kandidat för jobbet – Jobfind stöttar dig då hela vägen och det är givetvis kostnadsfritt.

Vanliga frågor och svar

Funderar du på att anställa ny personal och vill veta mer om vad nystartsjobb är? Här kommer de vanligaste frågorna våra kunder har och våra svar på dem. Om du inte hittar svaret på din fråga, då är du varmt välkommen att kontakta oss!

Kan jag få nystartsbidrag för deltidsjobb?

Ja, bidraget betalas ut vid såväl heltidsjobb som deltidsjobb. Vid deltidsjobb så minskas ersättningen proportionerligt med arbetstiden.

Hur ansöker jag om nystartsjobb?

Både företaget och den som ska anställas måste skicka in en ansökan med uppgifter. Detta måste ske innan anställningen påbörjas och medan personen är anmäld hos Arbetsförmedlingen.

Kan jag anställa någon som inte är anmäld hos Arbetsförmedlingen?

Ja, det går bra att personen anmäler sig hos Arbetsförmedlingen i samband med ansökan.

Hur betalas ersättningen ut till företaget?

Du som företagare får ersättning varje månad genom kreditering av företagets skattekonto. Det är viktigt att du varje månad lämnar in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket för att få ersättningen utbetald.

Kan ett nystartsjobb kombineras med andra ersättningar såsom sjukpenning?

Ett nystartsjobb är en ersättning för en vanlig lön och anställning. Om den anställde är i behov av sjukpenning, ska få föräldrapenning eller gå på semester så gäller därför de vanliga reglerna.

Fler frågor? Tveka inte att höra av dig!