Arbetsmarknadsutbildning

En väg in i arbetslivet genom arbetsmarknadsutbildning

En arbetsmarknadsutbildning är en möjlighet för dig som är arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen att ta dig in/tillbaka på arbetsmarknaden – en yrkesinriktad och kort utbildning med flertalet veckor ute på praktik.

Är du i behov av ett jobb? Då kan en arbetsmarknadsutbildning vara något för dig. Om du är arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen så kan denna typ av utbildning stärka din kompetens och hjälpa dig att få in en fot på arbetsmarknaden. De yrkesinriktade utbildningarna ger dig gott om praktik ute hos företag – något som ger dig både kontakter och praktisk jobberfarenhet.

Vad är en arbetsmarknadsutbildning?

En arbetsmarknadsutbildning är till för alla som varit arbetslösa en tid och som vill bredda sitt kompetensområde. Med hjälp av en kort utbildning får du nya kunskaper som kan ge dig ett jobb. Utbildningarna är inriktade på yrken som har brist på utbildad personal. På så sätt ökar dina chanser att få ett jobb efter avslutade studier.

Det finns gott om utbildningar inom olika områden, till exempel bygg och anläggning, restaurang samt teknik och fordon. Beroende på vilken utbildning du väljer så kan du få studera från några veckor och upp till sex månader. Studier och praktik är på heltid under denna period.

En utbildning med fokus på praktik

När du går en yrkesinriktad utbildning får du gott om praktik. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) som det även kallas ingår i alla utbildningar, oavsett vilken inriktning du väljer. Praktiken är en utmärkt möjlighet för dig att få praktisk erfarenhet av den nya yrkesroll du studerar till.

Under praktiken får du även chansen att skapa viktiga kontakter med arbetsgivare. På så sätt blir det enklare för dig att få in en fot i arbetslivet.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Alla som är arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen är välkomna att ansöka om att få gå en arbetsmarknadsutbildning. Ålder och kön spelar ingen roll, utan utbildningarna är öppna för alla.

Du som ansöker om utbildningen måste uppfylla ett av de tre följande kraven:

Vara minst 25 år och inskriven hos Arbetsförmedlingen
Vara yngre än 25 år och ha en funktionsnedsättning
Vara 18 år och långt utanför arbetsmarknaden

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Alla som är arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen är välkomna att ansöka om att få gå en arbetsmarknadsutbildning. Ålder och kön spelar ingen roll, utan utbildningarna är öppna för alla.

Du som ansöker om utbildningen måste uppfylla ett av de tre följande kraven:

Utbildningen är givetvis kostnadsfri för alla som deltar. Under tiden du studerar har du dessutom rätt till aktivitetsstöd. På så sätt har du en inkomst under studietiden. Du ansöker om din ersättning hos Försäkringskassan.

Om du är intresserad av att gå en yrkesinriktad utbildning med praktik ska du kontakta Arbetsförmedlingen. Det är nämligen de som bestämmer om det kan vara aktuellt för dig med en utbildning. Det som tas i åtanke är bland annat dina tidigare utbildningar och erfarenheter och din nuvarande möjlighet att få ett jobb.

Antagning och ansökan

Är du arbetslös och vill ansöka om en utbildning inom ett bristyrke där det behövs personal? Då ska du kontakta Arbetsförmedlingen. De bedömer nämligen om en utbildning kan öka dina chanser att få ett jobb.

Börja med att leta fram en arbetsmarknadsutbildning som intresserar dig. Du hittar utbildningarna i Arbetsförmedlingens digitala tjänst ”Hitta arbetsmarknadsutbildningar”. Därefter kontaktar du Arbetsförmedlingen för att presentera ditt förslag. De utreder då om du ska bli godkänd som student och antagen eller inte.

Du kan studera en arbetsmarknadsutbildning på mängder av platser runt om i landet. Utbildningarna finns bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Skövde och Kalmar. Du kan kontakta Arbetsförmedlingen för att höra om dina studiemöjligheter oavsett var du bor i landet.

Det finns även en möjlighet att gå på studiebesök för att ta reda på om en viss utbildning eller ett visst yrke passar dig. På så sätt får du en uppfattning om hur studierna eller arbetet utförs. För att boka ett studiebesök hos oss på Jobfind kan du klicka här! 

Vanliga frågor och svar om arbetsmarknadsutbildningar

Har en arbetsmarknadsutbildning jobbgaranti?

Ingen av utbildningarna garanterar ett jobb. De är dock inriktade på yrken där det råder brist på utbildad personal vilket skapar bra jobbmöjligheter.

Vad kostar en arbetsmarknadsutbildning?

För dig som arbetssökande och student är utbildningen alltid gratis.

Vad består utbildningen av för delar?

Alla utbildningar består utav en teoretisk och en praktiskt del. Dessutom ingår det alltid praktik hos företag.

Är utbildningen CSN-berättigad?

Nej, utbildningarna är inte CSN-berättigade, men du kan ansöka om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan.

Vill du studera och öka dina chanser att få jobb?

Anmäl ditt intresse för utbildningen Försäljning och Service